miercuri, 9 ianuarie 2008





Boboteaza ecumenista, anul 2008, la Oradea

Aspecte de la slujba ecumenista de Boboteaza din anul 2008. Episcopul ortodox Sofronie Drincec si cel greco-catolic Virgil Bercea, ambii din Oradea, au savarsit impreuna "sfintirea" apei pe malul Crisului Repede. Alaturi de cei doi episcopi au mai participat preoti si diaconi din partea celor doua episcopii.



Canonul 10 al Sfintilor Apostoli:
“Daca cineva s-ar ruga, chiar in casa, cu cel afurisit ( scos din comuniune bisericeasca ) acela sa se afuriseasca.”

Canonul 45 al Sfintilor Apostoli:
“Episcopul sau preotul sau diaconul, daca numai s-a rugat impreuna cu ereticii, sa se afuriseasca, iar daca le-a permis acelora sa savarseasca ceva ca si clerici ( sa slujeasca asemenea preotilor dreptcredinciosi ) sa se cateriseasca.”
explicatie: catolicii sant eretici deoarece marturisesc in credinta lor erezii potrivnice invataturii de credinta ortodoxa, cum ar fi, de exemplu: filioloque, purgatoriul, primatul papal, imaculata conceptie,azima ( in unele locuri, greco-catolicii folosesc si ei azima ).

Sfantul Ciprian al Cartaginei spune:
"Inafara Bisericii nu exista mantuire: casa lui Dumnezeu este una singura si este cu neputinta sa se mantuiasca cineva in alta parte decat in Biserica (...) oricine se departeaza de Biserica devine strain de testamentul Bisericii".
explicatie: Biserica este una singura caci nu sant 2-3 sau 10 Biserici asa cum spun pseudoteologii zilelor noastre.

Arhimandritul Cleopa Ilie ( cel cu care patriarhul se lauda ca i-a fost duhovnic ) spunea:
"Fratilor, unirea Bisericii nu este lucru omenesc ci dumnezeiesc. Nu-i in puterea noastra. Iata cum vad eu: sa punem post si rugaciune catre Dumnezeu si cand va veni Duhul Sfant sa ne gaseasca ca la Sfintii Apostoli (...) Aceasta este lucrarea Duhului Sfant.
Iar daca va veni Duhul Sfant, cand il cerem cu post si rugaciune, cand va veni, la toate mintile arhiereilor catolici si ortodocsi va fi aceiasi gandire: " hai sa ne unim, ca n-au fost la-nceput doua Biserici ci una singura". Deci asta sa cerem de la Dumnezeu, ca El poate face unitate de vederi in toate privintele... iar daca este vorba sa se creada, sa se faca unitate de credinta, atunci numai Domnul stie... noi nu."

Parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda spunea despre ecumenism:
"Ideea de unire a credintei e binevenita dar aceasta sa se faca asa cum trebuie. Nu poti uni doua sau mai multe biserici, asa, cu una cu doua, atata timp cat doctrinele lor sunt diferite si chiar contradictorii. E ca si cum ai uni o lamaie cu o portocala. Asa ceva se poate intampla doar in politica dar nu si in Biserica. Unirea asta nu se face asa prin emisiuni sau prin ziare unde fiecare isi da cu parerea personala. Un episcop sau un patriarh nu poate lua o decizie in numele Bisericii. Aici e o chestiune de sinoade. Sa vedem ce spun si grecii, si rusii, si Sarbi, si Bulgarii si toata ortodoxia. Si noi vrem o unire a Bisericii dar aceasta sa se faca dupa legile lui Dumnezeu si nu dupa interese politice."

Prof Daniel Munteanu, licentiat in teologie:
"Nu stiu cum PS Sofronie Drincec poate vorbi despre iubirea de aproapele cand pe subalternii sai ii prigoneste si ii trateaza, de multe ori, ca pe ultimii oameni. Sau iubirea sa e doar fata de puternicii zilei? Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, daca acestea s-ar respecta de catre sinodali, ierarhii care au slujit cu catolicii ar trebui sa fie caterisiti. Se spune destul de limpede, pentru cine vrea sa priceapa, ca slujirea cu ereticii se pedepseste cu depunerea din treapta. Nu exista vreun canon care sa spuna ca slujirea este admisa in anumite situatii, doar la ierurgii sau tedeum. Justificarile acestea cum ca "nu am savarsit Taine ci doar o mica rugaciune" sunt dea dreptul ridicole. Le recomandam celor ce au savarsit aceste pacate sa mai studieze canoanele sau sa se caiasca. In fata scaunului de Judecata justificarile sunt inutile."